Allen & Heath digitális keverők - GLD80

GLD-80
kompakt digitális keverőpult

A GLD élő hangosításra készült digitális keverőpult. Alacsony árkategóriája mellet jól áttekinthető, analóg érzésű felhasználói felülettel,többféle bővítése lehetőséggel bír.

GLD rendszer részei
A rendszer lelke a GLD-80 kezelőfelület. A DSP szekció is a kezelőfelületben kapott helyet, processzálási kapacitása: 48 bejövő csatorna, 30 bus x 20 kimenet plusz 8 ‘RackFX’ beépített effekt, dedikált effet visszatérő csatornákkal. A kezelőfelület hátoldalán találunk 8 be 8 kimenetet, valamint egy slot helyet, ahová opcionális kártyákat helyezhetünk (pl Dante, Ethersound, multi-out).
A kezelőfelülethez csatlakoztathatunk kétféle AudioRack-et, így a a teljes rendszer akár 40 mikrofonbemenetet is képes fogadni, a kezelőfelületen lévő bemeneteken felül. Az AudioRack-ek és a felület közötti összeköttetést CAT5 digitális csoportkábel biztosítja.
A fő be/kimeneti AudioRack a GLD-AR2412 AudioRack ezen 24 mic/line bemenetet és 12 vonalkimenetet találunk. A GLDAR84 AudioRack egy bővítő I/O rack, 8 mic/line bemenettel, és 4 line kimenettel. Ezekből kettő csatlakoztatható a rendszerhez, egy a kezelőfelülethez, egy pedig az AR2412-höz.
A MONITOR porthoz csatlakoztathatunk személyi monitorrendszert, ez lehet az Allen & Heath ME vagy az Aviom® rendszere.

Kompatibilitás az iLive-al
A GLD nem kompatibilis az iLive egységekkel, sem a firmware-re, sem a könyvtárai vagy a Show file-k. Ellenben , az iLive PortB opcionális kártyák segítségével a GLD és az iLive rendszereket közös, digitális hálózaba kapcsolhatjuk, ACE, MADI, EtherSound vagy Dante protokoll használatával.
 
Jellemzők
„Plug and play” komponensek 4 -- 44 mikrofonbemenetig
Könnyű használat, gyors elérhetőségek, analóg jellegű felület, 8.4” érintőképernyővel
Digitális csoportkábel, dSNAKE CAT5 akár 120m-ig 
Kiváló 1dB-s lépésekkel állítható, előhívható előfokok
48 csatorna, 30 bus, 20 fizikai kimenet, monó/sztereó alcsoportok és auxok, FX, Matrix
8 sztereó RackFX dedikált return csatornákkal
64 csatornás I/O network opcionális kártyák FOH/Monitor megosztáshoz, soksávos felvételhez stb
Teljes processzálás minden bemeneten – Előfok, polaritás, HPF, insert, Gate, PEQ, Compressor, Delay
Processzálás a kimeneteken – Ext input, Insert, PEQ, GEQ, Compressor, Delay
Dedikált gombok Copy/Paste/Reset funkciókhoz, pl csatornabeállítások másolása
Bemenet, inzert, kimenet szabadon konfigurálható 
20 fader, 2 Bank 4 Layerben – 80 szabadon konfigurálható csatorna
„Írható” csatornakijelzők, – 8 választható háttérszínnel 
10 szabadon konfigurálható SoftKey (pl Tap Tempo, MUTE Group)
16 DCA / Mute group
Kompatibilis az  Allen & Heath ME és az Aviom® A-Net 16 személyi monitorrendszerekkel.
USB sztereó rögzítés és lejátszás
Beépített Talkback, RTA, Signal Generator
GLD Remote iPad app, vezetéknélküli kontroll-opció
MIDI In/Out 
Könyvtárak, Scene-ek és Show memóriák
10 különböző operátor profil
Egyszerű, gyors kezdés a Template Shows klasszikus FOH vagy Monitor konfigurációivalAllen & Heath digitális keverők - QU16

QU-16
rackméretű digitális keverőpult élő, installációs és stúdió célokra

A Qu-16 innovatív megjelenése, átgondolt funkcionalitása professzionális keverőkhöz hasonló élményt nyújt. A GLD és az iLive tapasztalataira épül, azoknak szinte minden funkciójával rendelkezik.

16 Monó bemenet (TRS + XLR)
3 Sztereó bemenet (TRS)
4 Sztereó effekt return
16 Bus
12 Mix kimenet (LR, Monó aux 1-4, Stereó aux 1-3)
4 FX 
AES Digitális kimenet
19” Rackméret
Motoros faderek
Menthető/előhívható AnaLOGIQ előfokok
Qu-Drive soksávos felvétel/lejátszás USB HDD-vel
800x480 érintőképernyő
iLive FX könyvtár
dSNAKE Audió Port
Kompatibilis az ME Personal monitorrendszerrel
Qu-Pad iPad App
USB Audio lejátszás /felvétel (sztereó)
DAW MIDI kontroll
4 Mute Group
Trim, polaritás, HPF, kapu, inzert, 4-sávos PEQ, kompresszor és delay minden bemeneten
Inzert, 1/3 okt GEQ, kompresszor és delay a főkimeneten és a monó auxokon
Inzert, 4-sávos PEQ, kompresszor és delay a sztereó auxokon
Beépített Signal Generator
RTA, sávonkénti peak visszajelzéssel

AnalogiQTM előfokok 
A Qu-16 tizenhat menthető/előhívható AnalogiQTM  előfokja -20dB PAD nélkül, folyamatosan állítható 1dB-s lépésekkel, együtt dolgozik a DSP-vel az optimális jelszint és a kiváló hangminőség érdekében. A beérkező analóg jelet egy 24bites AD átalakító fogadja, a kimeneti, szintén 24 bites DA –val együtt felsőkategóriás átalakítók, kifejezetten ehhez a feladathoz válogatva. Az AnalogiQTM tervezés célja a tisztább megszólalás, minimális torzítás, ultra-alacsony saját zaj mellett a meleg, zenei hangzásvilág elérése volt, ami ebből a digitális pult kategóriából hiányzott.

Keverési élmény 
Komoly processzorteljesítmény, számos kiegészítő funkció használata nagyszerű dolog, de kevés lenne ha nehézkesen férünk hozzá. Elsőre is felfedezhető lesz az új tervezés ergonómiája, melynek segítségével a keverő funkciói egyszerűen elérhetőek, használatuk könnyen áttekinthető. Nem csak egy analóg logika áttervezése, a funkciók kényelmesen hozzáférhetők, logikusak az új felhasználók számára, sőt az eddig csak analóg pultot használók számára is.

Érintőképernyő
A 800 x 480, 16M színű érintőképernyő, a hozzá tartozó encoderrel a Qu-16 lelke, gyors és könnyű hozzáférést ad a különböző beállításokhoz. Felhasználóbarát, egyszerűen átlátható. A dedikált kezelőszervekkel, és a kijelző segítségével könnyen válthatunk a kivezérlésmérők, az analizátor, az effektek, a csatornabeállítások, az USB beállítások és számos más funkció között

A SuperStrip 
Minden lényeges eszköz fő paraméteréhez tartozó encoder helyet kapott a kezelőfelületen. A SuperStrip kiegészíti a kijelzőn megjelenő, valamennyi paramétert megjelenítő funkciókat (pl zajkapu). Közvetlenül elérhető a monó és sztereó bemenetek elők-beállítása, a HPF, a zajkapu, a 4-sávos PEQ, a kompresszor és a csatorna delay. A főkimenet és a monó auxok esetében közvetlenül elérhető az inzert, az 1/3 oktávos grafikus EQ, a kompresszor és a delay. A sztereó auxoknál az inzert, a parametrikus EQ, a kompresszor, delay és a panoráma érhető el.

Fader szekció
A motoros faderek már a 80-as évek óta jelen vannak a digitális pultokban, ma már sztenderddé váltak. Mindazonáltal néhány pultnál ezeknek a ponossága hagy kívánnivalót maga után, holott ez lenne a előhívhatóság alapja. A faderek pontossága, és gyorsasága elengedhetetlen feltétel. A Qu-16 17 db motoros ALPS faderrel szerelt, ebből 16, 2 layerben azonnali, precíz információt ad. Master célra egy dedikált húzó került fel, ez a kiválasztott LR vagy aux mix funkció főkimeneteként funkcionál. Egy harmadik „custom” layeren saját kombinációban helyezhetünk el vegyesen bemenetet, kimenetet, effektet stb. 

FX 
A Qu-16 dinamikaszabályzói és effektparkja az iLive touring szériából valók. 4 sztereó effektbankot használhatunk, amiben helyet kaptak klasszikus zengetők, kapuzott zengetők, visszhangok, modulációs effektek, flangerek és sok más. Ezek az effekt könyvtárak folyamatosan fejlesztődnek, az újabb firmware-ek feltelepítésével válnak elérhetővé.  Az effekt visszatérők dedikált sztereó csatornák, nem fogyasztják a meglévő csatornahelyeket. Minden return csatornán használhatunk egy 4 sávos parametrikus EQ-t.

Memória 
Mint a digitális pultokon megszokott, itt is van lehetőség scene-ek (snapshotok) mentésére és előhívására. A Qu-16 100 scene-t tud tárolni. A Safe from Scene funkcióval „védhetjük” a hangbeállás után, újként kért konferáló mikrofont, azaz a kiválasztott csatorna az új scene-ek előhívásakor változatlan marad. De safe-be válsztható egy jól beállított grafikus EQ is. A saját beállításaink részére külön könyvtárral rendelkezik az EQ, a kompresszor és az effektbank, de menthetünk teljes csatornabeállítást is. A könyvtárak, a scene-ek valamint a komplett konfigurációt rögzítő Show-k átmethetők USB (pendrive)-re.

USB Audió 
A Qu-16 integrált soksávos rögzítővel rendelkezik. Felvehető a 16 bemenet, a főkimenet és még 3 sztereó kimenet. 
A visszajövő jelek hozzárendelhetőek a 16 monó csatornához, és a sztereó bemenetekhez. 
Az interface Mac OS X alapú, azaz külön driver nem szükséges. A rögzített anyagot a legtöbb szoftver felismeri, pl Logic, Cubase, Reaper, Pro Tools.

Qu-Drive 
Elfelejthetjük a hangkártya-driver vadászatot, a beállítgatásokat, a Qu-16 integrált soksávos USB rögzítője 18 sáv felvételére alkalmas, 48kHz / 24bit –en, közvetlenül egy USB HDD-re. Egy soksávos anyag rögzítése még sosem volt ennyire egyszerű.  Egy sztereó, és a 16 monó csatorna rögzíthető, majd visszajátszható. Ezeken felül rögzíthetünk sztereó sávot, a főkimenetről, vagy valamelyik sztereó auxról.

ARM DSP 
A Qu-16-ban 5, kiváló minőségű  ARM DSP dolgozik, ezek látják el a processzálási feladatokat. Ez a DSP farm új generációs dual core modellek. A teljes 10 DSP-ből 8 kifejezetten a csatorna- és kimeneti processzálásra dedikált. A Qu-16 DSP arhitektúrája feladattól függően, változó bit-mélységekkel dolgozik, például az EQ szekció 48bites, de a kimeneti buszokon 56 bittel „számolhatunk”, így minden finomság hallatszani fog. 

Qu-Pad 
A Qu-Pad iPad alkalmazás segítségével beállíthatjuk a monitorokat akár a színpadról, vagy meghallgathatjuk, korrigálhatjuk a megszólalást bárhonnan a nézőtérről, Wi-Fi kapcsolat segítségével, amit a Qu-16 network portjára csatlakoztathatunk.

ME személyi monitor rendszer 
A Qu-16 kompatibilis az ME személyi monitorrendszerrel. Az ME-1 egységeket a dSNAKE porton keresztül fűzhetjük fel a pultra. Valamennyi előadó/zenész számára egyszerűen lehetővé tehetjük a saját monitorútjának egyéni beállítását, felügyeletét.

dSNAKE 
A Qu-16-on megtalálhatjuk valamennyi be és kimeneti csatlakozót, így, ha analóg csoportkábellel rendelkezünk, már minden készen is áll. De ennek az egyszerűsítésére is lehetőségünk van, ha CAT5 csoportkábelt szeretnénk használni. A  Qu-16 dSNAKE portja összeköthető az AR2412 vagy az AR84  Stagebox-okkal. Vagyis, lehetséges az be és kimeneteket digitális úton a színpadron használni, míg a pult az keverőállásban lehet.  A dSNAKE az Allen&Heath saját fejlesztése, az adat késése 120 méterig mindössze 105us’.